Nederlands English Deutsch
 
  Woensdag 21 Februari, 2018

Laatste site-update
20-2-2018 20:27:53 [RJ]

 
 
   
 

 Deelname Wereld Muziek Concours 2017 | zo 23 juli 19:00 | Rodahal Kerkrade


Programma - Wedstrijdschema - Juryleden - Historie - Steun ons

Ons harmonieorkest zal dit jaar deelnemen aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van diverse Cecilianen in vervulling; één keer in de historie van de vereniging op dat podium een mooi concert te kunnen geven. Twee keer is een traject opgestart, maar deze keer wordt ook doorgezet...
Inmiddels zijn we toegelaten, ingedeeld, zijn de werken uitgezocht, de repetities opgestart en veel administratieve zaken geregeld. Een aantal voorbereidingsconcerten zijn al achter de rug en er volgen nog meer. Alles is er gericht op om zondag 23 juli 2017 om 19.00 uur optimaal in de Rodahal te kunnen spelen.

Programma
Inspeelwerk: Shortcut Home (Dana Wilson)
Dana Richard Wilson is een hedendaags Amerikaans componist, muziekpedagoog, dirigent en jazzpianist. Shortcut Home is een kort werk met een grote 'drive' en een jazzy karakter, waarin alle secties van het orkest aan bod komen.

Verplicht werk: The Unknown Journey (Philip Sparke)
Het werk is geschreven in opdracht van de Kwansei Gakuin University Symphony Band. Philip Sparke, een gevierd hedendaags componist, koos voor de titel 'de onbekende reis' omdat het werk zijn eigen drijfkracht leek te creëren terwijl het zich ontwikkelde - uiteindelijk tot de laatste maten van La Valse, één van de meesterwerken van de Franse componist Maurice Ravel.

Keuzewerk: Variations on a Pentatonic Theme (Rob Goorhuis)
De Variations on a Pentatonic Theme werden gecomponeerd voor de Koninklijke Harmonie van Thorn. Het werk is opgebouwd uit vijf karaktervariaties op een pentatonisch (vijftonig) thema. De eerste variatie doet denken een minimal music vanwege haar repeterende ritmische motieven. De tweede variatie heeft een explosief karakter: snelle akkoordbrekingen vormen de achtergrond voor zachte, solistische motieven. De derde variatie is een rustig middendeel met een langzaam koraalthema. Er worden twee contrasterende sferen opgeroepen. De vierde variatie is een luchtig scherzo en de slotvariatie is een virtuoze finale met, volgens de componist, "alles erop en eraan".

 
Wedstrijdschema 1e divisie Harmonie
Zaterdag 15 juli
14:15Saratoga Symphonic Wind Ensemble - Saratoga (Calif.)US
15:15Harmonieorkest De Volksgalm vzw - RiemstBE
Zondag 16 juli
14:20Symphonisches Blasorchester KreuzlingenCH
15:20Muziekvereniging Excelsior EibergenNL
16:20Orkest Orventus - OisterwijkNL
19:00Harmonie Concordia - ObbichtNL
Zaterdag 22 juli
14:50Lyon Metropole Orchestra - LyonFR
15:50Koninklijke Harmonie Sint Martinus OpgrimbieBE
Zondag 23 juli
10:00Orkiestra Grandioso RadomPL
11:00Uppsala BlåsarsymfonikerSE
12:00Orchestre d'Harmonie de Saint OmerFR
15:40Freiburger BlasorchesterDE
16:40Bläserphilharmonie AachenDE
19:00Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-PapenhovenNL
20:00XBY Concert Band - BromleyUK
21:00Orchestra Wind and Kasetsart University Wind Symphony - BangkokTH
Zaterdag 29 juli
10:00Hong Kong Young Musicians' Wind OrchestraHK/CN
11:00RUM Symphonic Wind Band - StockholmSE
12:00Orchestra di Fiati "Città di Ferentino"IT
14:00The Hong Kong Symphonic WindsHK/CN
15:00Junge Studentische Bläserphilharmonie DüsseldorfDE
Zondag 30 juli
10:00Sociedad Musical Santa Cecilia RequenaES
11:00Koninklijke Oude Harmonie van EijsdenNL

 
Juryleden

Rob Goorhuis
Rob Goorhuis studeerde aan de conservatoria van Utrecht, Arnhem en Tilburg in de hoofdvakken koor- en orkestdirectie alsook in de vakken piano, orgel en muziektheorie. Aansluitend was hij lang actief als dirigent en instrumentalist en dirigeerde diverse koren en orkesten. Als organist en clavecinist trad Rob Goorhuis natuurlijk op in Nederland, maar gaf hij ook concerten in België, Frankrijk, Italië, Duitsland en Polen. Ook was hij directeur van de Biltse Muziekschool te Bilthoven. Als componist was hij aanvankelijk autodidact, maar op het terrein van de HaFaBra-orkesten was hij al spoedig geen onbekende meer. Hij componeerde meerdere werken als verplichte werken voor de concoursen voor de landelijke federaties.
Goorhuis is bovendien dikwijls jurylid bij (concert-)wedstrijden van blaasorkesten (HaFaBra)in o.a. Kerkrade, Freibourg, Zutphen, Oostende en Luzern.

Yves Segers
Yves Segers (Temse, 1978) studeert aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en behaalt er vier diploma's, waaronder Master in Music voor dwarsfluit, Hafabra-directie en symfonische orkestdirectie. Hij is als fluitist laureaat van verschillende prestigieuze wedstrijden en op zeventienjarige leeftijd wordt hij lid en solist van het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen waarmee hij diverse opnames en intercontinentale concertreizen maakt. Van 2001 tot 2006 is hij fluitist in de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Daarnaast speelt hij in veel ensembles en orkesten. In 2008 wordt Yves Segers benoemd tot chef-dirigent van de Gidsen. Met dit orkest heeft hij talrijke concerten, cd-opnames en creaties van nieuwe werken op zijn palmares, samen met internationaal bekende solisten. Hij is gastdirigent bij tal van orkesten en ensembles in binnen- en buitenland en sinds 2013 doceert hij aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Miguel Etchegoncelay
Miguel Etchegoncelay werd in 1970 geboren in Córdoba in Argentinië. Hij studeerde trompet, compositie en directie, maar ook politiek en cultuur. Hij ging vervolgens naar Europa en studeerde in Italië, Zwitserland en Frankrijk (waar hij sinds 2002 woont). Componisten en dirigenten waar hij bij studeerde zijn o.a. Franco Cesarini, Felix Hauswirth, Jan Cober en Eugene Corporon. Inmiddels is hij regelmatig als gastdirigent actief in Zwitserland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Nederland en Slovenië. Hij verzorgt clinics, geeft adviezen en is hij regelmatig jurylid bij muziekwedstrijden. Hij is leraar aan het Strasbourg's Conservatory of Music en de Académie Superière de Musique de Stras bourg (HEAR), waar hij ook de blaasmuziek coördineert. Tenslotte dirigeert hij ook symfonische orkesten en ensembles voor o.a. hedendaagse muziek.

Onafhankelijk jury-voorzitter: Jan van den Eijnden
Jan van den Eijnden studeerde schoolmuziek aan het Brabants Conservatorium Tilburg en behaalde de diploma's schoolmuziek in 1982, hoorn 'onderwijsakte' 1983 en hoorn 'uitvoerend musicus' in 1985. Masterclasses hoorn werden gevolgd bij o.a. Herman Baumann, Michael Hätzel en Peter Damm.
Tijdens en na zijn studies speelde hij veelvuldig als hoornist in Nederlandse professionele symfonie-orkesten en ensembles en het semi-professionele Zeeuws Orkest, amateurorkesten in de HaFa-wereld en blaaskwintet 'Fiati' en trad als solist op. Zijn arbeidsverleden is omvangrijk. Hij was o.a. werkzaam aan verscheidene muziekscholen in diverse functies en aan het Fontys Conservatorium. Sinds 1997 werkte hij op landelijk niveau bij achtereenvolgens NIB (Nederlands Instituut voor de Blaasmuziek), Unisono (landelijk steuninstituut amateurmuziek) en bij Kunstfactor (sectorinstituut amateurkunst) als senior beleidsmedewerker. Vanaf januari 2013 is hij als senior projectleider verbonden aan het nieuwe Kennisinstituut voor Cultuureducatie & Amateurkunst in Utrecht. Als jurylid bij muziekconcoursen opereert hij zowel landelijk als internationaal en dus ook als onafhankelijk jury-voorzitter bij het Wereld Muziek Concours (WMC) Kerkrade.


 
De historie van het WMC

Het Wereld Muziek Concours is ontstaan uit een samenwerkingsverband van de Kerkraadse muziekverenigingen Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide en St. Pancratius Nulland. Zij nodigden in 1951 een Engelse mijnwerkersbrassband uit Yorkshire, de Carlton Main Frickley Colliery Band, uit voor een concert.
Muziek en mijnwerkers was in die tijd een geweldige combinatie, denk maar aan de roemruchte muziekkorpsen van o.a. de Staatsmijnen Maurits, Emma, Oranje-Nassau en Wilhelmina. Duiven, kanaries en muziek zijn termen die van toepassing waren op veel ‘Koempels’.
Het concert was zo succesvol, dat het idee geboren werd om in Kerkrade een internationaal festival voor amateurorkesten te houden, gekoppeld aan een reeks concerten door professionele orkesten met als doel: internationale verbroedering door muziek.
Dit doel werd versterkt door de internationale samenstelling van de beroepsbevolking in de Limburgse mijngebieden en een hoog ontwikkelde amateur-muziekwezen. De voedingsbodem voor het unieke initatief bleek de juiste te zijn.
In de loop der jaren is WMC Kerkrade synoniem geworden met een spectaculair muziekfestival van de hoogste kwaliteit. Inmiddels wordt in 2017 de 18e Editie van dit WMC georganiseerd van 6 tot 30 juli.


 
Steun ons!

Het in stand houden van een muziekvereniging kost veel geld. Het project WMC, een podium waar wij Beeg, provincie en land willen vertegenwoordigen en promoten, brengt nog eens extra kosten met zich mee voor extra repetities en concerten, extra partituurgebonden niet-eigen instrumenten, extra jurypartituren e.d.. Wilt u ons steunen of sponsoren zou dat zeer welkom zijn! Meld dit via info@cecilia-online.nl en we nemen contact op over wensen en mogelijkheden.


 
 
 
 

Naar boven

 

 
Leden-Zone -  Algemeen -  Geschiedenis -  Successen -  Harmonieorkest -  Drumband
KME Cécile -  JEC -  JAC -  Erebestuur -  CD -  Gastenboek -  Contact

         

Secretariaat: Postbus 31; 6120AA Born
Rabobank Swentibold reknr. NL32 RABO 0117 2017 66
Registratienr. KvK Zuid Limburg 40186275