Actueel

Prinsengrachtconcert op de Grensmaas

Met zo’n 150 muzikanten willen Harmonie St. Cecilia uit Grevenbicht en Harmonie St. Cecilia uit het Vlaamse Rotem in juli 2023 een internationaal topconcert organiseren op een groot, drijvend podium op de Grensmaas ter hoogte van Grevenbicht en Rotem.

Crossing Borders is de titel van het muziekspektakel, dat de uitstraling moet krijgen van het jaarlijkse Prinsengrachtconcert in Amsterdam. In de voorlopige opzet zijn maximaal vijf concertavonden voorzien met ruimte voor in totaal 5000 bezoekers. Daartoe worden op beide oevers van de Maas tribunes opgebouwd.

Met Crossing Borders willen de muziekgezelschappen uit Grevenbicht en Rotem een openluchtconcert op topniveau organiseren dat de verbondenheid van beide Limburgen illustreert en de belangrijke positie van de blaasmuziek in de twee provincies uitdrukt. Het concert zal in het teken staan van de gedaantewisseling die de Maas heeft ondergaan door de uitvoering van het project Grensmaas: hoogwaterbescherming en natuurontwikkeling, gefinancierd door zand- en grindwinning.

Consortium Grensmaas 

De muziekgezelschappen hebben het Consortium Grensmaas, de uitvoerende organisatie van het project Grensmaas, gevraagd de helpende hand te reiken bij de organisatie. Het Consortium is nabij Grevenbicht nog tot 2027 aan het werk met de afronding van het project Grensmaas en heeft in principe ingestemd met het verzoek als partner op te treden. Ook de beide provincies, gemeenten, Rijkswaterstaat, natuurorganisaties en de Europese Unie worden benaderd als partners. De organisatie gaat de komende tijd aan de slag met de verdere technische en muzikale uitwerking van het evenement. 

RivierPark en cultuur

Met het initiatief Crossing Borders ontwikkelt het RivierPark Maasvallei, het grensoverschrijdend natuurpark dat de Maas omzoomt, zich meer en meer als een gebied met nieuwe culturele initiatieven. Deze zomer zijn er zes uitvoeringen van de Grensmaasopera Rusalka de kleine Zeemeermin in Trierveld bij Schipperskerk. De komende jaren staan er ook internationale kunstprojecten en historische manifestaties op het programma.