Deelname Wereld Muziek Concours 2017

Plichtwerk

Keuzewerk

Totaalscore

eOns  Op zondag 23 juli 2017 deed ons harmonieorkest voor het eerst mee aan de concertwedstrijden in de eerste divisie van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade: de uitvoering van twee zeer moeilijke werken resulteerde in twee staande ovaties van de bijna uitverkochte zaal, lovende commentaren en een score van 92,75 punten, een eerste prijs met onderscheiding en een gouden medaille in de eerste divisie.

Op deze pagina vind je alles onze deelname op een rijtje. Aan de rechterkant vind je bovendien de opnames van ons optreden. Veel lees- en luisterplezier!

Gouden medaille

Onder leiding van dirigent Jos Simons werden de muzikanten van ons harmonieorkest beloond met een eerste prijs met lof der jury én een gouden medaille.

Voor het plichtwerk behaalde het orkest 92,67 punten. Aan het keuzewerk kende de jury 92,83 punten toe. Daarmee kwam het gemiddelde eindpunt op 92,75. Meer dan 20 orkesten uit onder meer Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Japan deden mee. Ons orkest eindigde uiteindelijk op een mooie vijfde plek!  

Ons muzikale programma

Tijdens WMC 2017 speelde elk deelnemend orkest een programma bestaande uit een verplicht werk en een vrij programmadeel. Voor de eerste divisie van de concertwedstrijden voor harmonieorkest was het verplicht werk “The Unknown Journey” van de Britse componist Philip Sparke.

Het werk werd geschreven in opdracht van de Kwansei Gakuin University Symphony Band, die werd opgericht in 1954 en daarna uitgroeide tot één van de beste universiteitsorkesten van Japan. De componist heeft de titel gekozen omdat het werk zijn eigen drijfkracht leek te creëren terwijl het zich ontwikkelde – vanuit een langzaam begin en steeds in een wat hoger tempo. Tegen het slot wordt de muziek geleidelijk getransformeerd tot de laatste maten van Ravels La Valse, een compositie die het concept van een onstuitbare drijfkracht perfect karakteriseert.

Naast “The Unknown Journey” mocht elk orkest een keuzeprogramma spelen. Wij kozen voor een kort inspeelwerk “Shortcut Home”  van de Britse componist Dana Wilson. 

Ons tweede keuzewerk was “Variations on a Pentatonic Theme” van Rob Goorhuis (plichtwerk voor harmonieorkest in de Concertafdeling van het WMC in 2005). Goorhuis componeerde dit werk in 1987 voor de Koninklijke Harmonie van Thorn o.l.v. Jan Cober. Het werk is opgebouwd uit vijf karaktervariaties op een pentatonisch (vijftonig) thema en vormt een sterk contrast met het plichtwerk. Basiselementen van het thema zijn de dalende kleine terts en de dalend secunde, die in de loop van de compositie leiden tot het ontstaan van een brede melodie, die in de laatste variatie tot klinken komt. De eerste variatie doet denken aan “minimal music” vanwege haar repeterende ritmische motieven. De tweede variatie heeft een explosief karakter: snelle akkoordbrekingen vormen de achtergrond voor zachte, solistische motieven.
De derde variatie is een rustig middendeel met een langzaam koraalthema. Er worden twee contrasterende sferen opgeroepen. De vierde variatie is een luchtig scherzo. De slotvariatie is een virtuoze finale.

Meer weten over het WMC? Klik hier