Slagwerkgroep

De slagwerkgroep van St. Cecilia bestaat uit ruim 25 slagwerkers en timmert hard aan de muzikale weg. In 2017 vierde de groep haar 65-jarig jubileum met een spectaculair galaconcert en in 2018 werd tijdens de podiumwedstrijden van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen het Limburgs kampioenschap behaald. De jeugdige slagwerkgroep staat onder de leiding van instructeur Stefan Castro. 

De focus van de slagwerkgroep ligt op melodisch slagwerk. Dat betekent dat tijdens de concerten van de slagwerkgroep vooral muziekstukken worden gespeeld waarbij instrumenten zoals de xylofoon, de vibrafoon, één of meerdere marimba’s, de buisklokken en het klokkenspel een belangrijke rol spelen.

De slagwerkgroep speelt natuurlijk niet alleen maar concerten binnen op een podium. Ze zijn ook in de buitenlucht actief. De slagwerkgroep marcheert bijvoorbeeld als drumband samen met het harmonieorkest door de straten van het dorp. Tussen de muziek van de harmonie door slaat de drumband op kleine en grote trommen, oftewel: de drums. Er komt meestal geen melodisch slagwerk aan te pas. Daarom heet de slagwerkgroep op straat: drumband.

De leden van de drumband werden vroeger trouwens tamboers genoemd. De baas van de tamboers was de tambour-maître (zeg maar, de meester tamboer). De tambour-maître loopt nog steeds helemaal vooraan, en bepaalt het tempo, waar de drumband naartoe loopt en welke marsen er gespeeld worden.

Repetities van de slagwerkgroep vinden plaats op zaterdagavond vanaf 18.30u.

Recente successen

2018: Podiumwedstrijd LBT, 2e divisie
1e prijs (Limburgs kampioen)

2013: Podiumwedstrijd LBT, 2e divisie
1e prijs met lof der jury (Landskampioen)

2012: Podiumwedstrijd LBT, 2e divisie
1e prijs met lof der jury (Limburgs kampioen)

 

 

Onze instructeur: Stefan Castro

Sinds maart 2020 staat onze slagwerkgroep onder leiding van Stefan Castro. Stefan zette zijn eerste muzikale stappen bij Harmonieorkest de Volksgalm in Riemst (België) en ging daarna naar het Stedelijk Conservatorium voor Woord en Muziek in Hasselt. Zijn muzikale studie vervolgde hij aan het Conservatorium in Maastricht, bij Pieter Jansen en Werner Otten. In 2004 afstudeerde hij af als docerend en uitvoerend musicus slagwerk klassiek.

Stefan nam deel aan diverse nationale en internationale wedstrijden waar hij meerdere malen laureaat was. Zo was hij algemeen laureaat bij het Henri Hermans Concours in Maastricht, laureaat bij Dexia Classics en meerdere malen provinciaal en nationaal kampioen in België.

Naast actief te zijn bij diverse symfonieorkestenwerkt hij als stemmer bij Adams Musical Instruments. In 2010 volgde Stefan de instructeurscursus van de BvO, bij Jo Zinzen en Rob Janssen, en rondde deze succesvol af.

Stefan is als dirigent ook verbonden aan de drumband van Harmonie Melodie der Peel Ospel en aan slagwerkgroep Eensgezindheid Maasbracht-Beek.

 

Komende activiteiten van de slagwerkgroep

Dubbelconcert

zo 17 november | 14:30 - 17:00
Oos Hoes Grevenbicht
17nov