Slagwerkgroep

De slagwerkgroep van St. Cecilia bestaat uit ruim 25 slagwerkers en timmert hard aan de muzikale weg. In 2017 vierde de groep haar 65-jarig jubileum met een spectaculair galaconcert en in 2018 werd tijdens de podiumwedstrijden van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen het Limburgs kampioenschap behaald. De jeugdige slagwerkgroep staat onder de leiding van instructeur Jelle Overheul. 

De focus van de slagwerkgroep ligt op melodisch slagwerk. Dat betekent dat tijdens de concerten van de slagwerkgroep vooral muziekstukken worden gespeeld waarbij instrumenten zoals de xylofoon, de vibrafoon, één of meerdere marimba’s, de buisklokken en het klokkenspel een belangrijke rol spelen.

De slagwerkgroep speelt natuurlijk niet alleen maar concerten binnen op een podium. Ze zijn ook in de buitenlucht actief. De slagwerkgroep marcheert bijvoorbeeld als drumband samen met het harmonieorkest door de straten van het dorp. Tussen de muziek van de harmonie door slaat de drumband op kleine en grote trommen, oftewel: de drums. Er komt meestal geen melodisch slagwerk aan te pas. Daarom heet de slagwerkgroep op straat: drumband.

De leden van de drumband werden vroeger trouwens tamboers genoemd. De baas van de tamboers was de tambour-maître (zeg maar, de meester tamboer). De tambour-maître loopt nog steeds helemaal vooraan, en bepaalt het tempo, waar de drumband naartoe loopt en welke marsen er gespeeld worden.

Repetities van de slagwerkgroep vinden plaats op zaterdagavond vanaf 18.30u.

Recente successen

2018: Podiumwedstrijd LBT, 2e divisie
1e prijs (Limburgs kampioen)

2013: Podiumwedstrijd LBT, 2e divisie
1e prijs met lof der jury (Landskampioen)

2012: Podiumwedstrijd LBT, 2e divisie
1e prijs met lof der jury (Limburgs kampioen)

Onze instructeur: Jelle Overheul

Jelle Overheul is geboren en getogen in Weert en studeerde klassiek slagwerk aan het conservatorium in Tilburg. Jelle is als slagwerker op diverse fronten actief. Zo was hij bijvoorbeeld prijswinnaar tijdens de regionale finales van het Prinses Christina Concours in 2004. Naar aanleiding van dit concours gaf Jelle solo optredens in o.a. het theater aan het Vrijthof en op de Dag van de Romantische muziek in Rotterdam. In 2006 bemachtigde hij de wereldtitel in de concertdivisie, bestemd voor conservatoriumstudenten en professionals van de Internationale Ensemble- en Solistenwedstrijd WMC te Kerkrade.

Jelle is als docent en dirigent ook verbonden aan de Schutterij St. Antonius en St. Nicolaas Budel, Harmonie St. Antonius Heusden, Harmonie St. Caecilia Blerick en de Koninklijke fanfare Maasoever Kessel.

Komende activiteiten van de slagwerkgroep