Crossing Borders Cultuurfestival

Met dank aan

Crossing Borders is een cultuur- én natuurfestival dat Nederlands en Belgisch Limburg verbindt, in de breedste zin van het woord. Het festival vindt plaats van 9 t/m 30 juni 2024 en bestaat uit een aantal onderdelen: begeleide wandelingen met de gidsen van Rivierpark Maasvallei; een concertreeks “Moeder Maas” met bekende artiesten, een DJ, licht en beeld; een jeugd play-in en een aantal gratis fiets- en wandelroutes die ook na afloop van het festival verkrijgbaar zijn.

De concerten vinden plaats op een groot buitenpodium aan de Maas in Grevenbicht. Vanaf de tribune kijkt het publiek uit op het Rivierpark Maasvallei, gelegen in beide Limburgen. 

Verbondenheid tussen beide Limburgen
Crossing Borders staat in het teken van de verbondenheid tussen Nederlands en Belgisch Limburg, de belangrijke rol van de blaasmuziek in beide provincies en de prachtige gedaantewisseling die de Maas-rivier heeft ondergaan door het project Grensmaas.

Zo’n 250 muzikanten komen tijdens de Crossing Borders concerten samen om de onderlinge verbondenheid te onderstrepen, en zullen door middel van muzikaal spektakel een ode brengen aan het natuurschoon van de Grensmaas. Daartoe wordt aan de Heuvelsweg in Grevenbicht een groot buitenpodium gebouwd mét een tribune voor het publiek. Het publiek op de tribune zal uitkijken op de Maas.

Op zondag is een speciale rol weggelegd voor de jeugd: ook zij zullen elkaar in het kader van Crossing Borders opzoeken: verschillende jeugdorkesten uit de Euregio vormen één groot orkest en verzorgen met meer dan 125 jonge muzikanten een heus matinee-concert, samen met zangeres Marjolein Heijltjes! 

PROGRAMMA

Vrijdag 28 juni, 19.30-22.30 uur | Crossing Borders concert 1

Zaterdag 29 juni, 19.30-22.30 uur | Crossing Borders concert 2

Zondag 30 juni, 10.30-12.30 uur | Crossing Borders: Generation Next

De Crossing Borders concerten bestaan uit een eclectische mix van traditionele symfonische blaasmuziek en bekende “lichte” muziek in een verrassend en fris jasje. Daarbij zoeken we de verbinding tussen orkest, koor, bekende solisten én een DJ afkomstig uit zowel Nederlands en Belgisch Limburg. Op het programma staan bijvoorbeeld:

  • “Mother Earth” uit symfonie no. 3 Planet Earth van de Nederlandse componist Johan de Meij
  • “Limburg Overture” van de uit Born afkomstige componist en saxofonist Jos Heutmekers
  • Het machtig mooie “Adagio for Strings” van Samuel Barber
  • “O Fortuna” uit het muzikale meesterwerk Carmina Burana van Carl Orff
  • “Inception” van de beroemde filmcomponist Hans Zimmer 

De muziek krijgt extra kracht door middel van een sfeervolle lichtshow en passende videobeelden. Aan de rand van het festivalterrein kan het publiek genieten van een hapje en een drankje.

Suzan Seegers
De Nederlands Limburgse Suzan Seegers is zangeres, actrice en theatermaakster. Ze is echt, authentiek, sprankelend, prettig gek, diepgang, glitter & glamour én ook stilte. Suzan zorgt voor diepgang, bezinning, diep kijken maar ook amusement. Suzan is een lach en sprankelend amusement op topniveau van kleinkunst – klassiek tot knallende pop. Dit alles gepaard met een dijk van een stem waarmee ze de harten van haar publiek keer op keer raakt.

Fotograaf: Hanke Arkenbout

Fotograaf: Rob Jacobs

Yoran de Bont
Yoran de Bont studeerde in 2011 af aan de Muziektheateracademie van het Codarts conservatorium te Rotterdam. Hij speelde o.a. in de beroemde musicals Urinetown, Ollie B. Bommel en Tom Poes in De Nieuwe IJstijd, The Little Mermaid, Spelen met Klei, Grease, My Fair Lady, Evita, Les Misérables, AIDA in concert en Hello Dolly! Hij was bovendien één van de tien finalisten van Idols 2016!

 

DJ Muze
Muze is een artiest met roots in het prachtige Peer (Belgisch Limburg). Al op een zeer jonge leeftijd ontstond zijn liefde voor muziek. In zijn eindeloze zoektocht naar nieuwe grensverleggende melodieën bracht Muze zijn sound al naar ADE, Tomorrowland (Winter), Ostend Beach Festival, Club Vaag, Contrast Club en Void Club (Berlin). Tijdens Crossing Borders gaat Muze o.a. aan de slag met het prachtige “Adagio for Strings” (natuurlijk sámen met het orkest).

Fotograaf: Look A Pictures

Fotograaf: De FotoVakvrouw / Petra Niessen

Vocaal Ensemble F:e-m@il o.l.v. Nadia Loenders
Nadia Loenders studeerde zang, muziekschriftuur en koordirectie aan de conservatoria van Antwerpen, Düsseldorf en Maastricht, en behaalde het diploma “Meester in de muziek” met een specialisatie koordirectie aan het Lemmensinstituut (Leuven). Nadia was o.a. verbonden aan het voormalige BRTN Koor en filharmonisch orkest, de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en het Nationaal orkest van België. Sinds 2000 is Nadia dirigent van het vocaal ensemble F:e-m@il te Lummen (België).

Jos Simons, dirigent
De Belgische dirigent Jos Simons studeerde hobo en orkestdirectie aan de Conservatoria van Antwerpen, Brussel en Maastricht. Hij was van 1985 tot 2021 hoboïst bij de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen, waar hij o.a. fungeerde als 1e solist en aanvoerder van de houtblazers. In 2018 behaalde hij met de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Rotem (B) een score van 95,5% tijdens de European Championship for Wind Orchestras. In 2022 werd hij met het harmonieorkest van St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven wereldkampioen in de 1e divisie van de World Music Contest.

Fotograaf: Petra Niessen / De FotoVakvrouw

Harmonieorkest: St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven ontmoet St. Cecilia Rotem
De harmonieorkesten van St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven en St. Cecilia slaan na het succes van het Limburg Legends project wederom de handen ineen en vormen samen één groot toporkest. Beide orkesten bestaan hoofdzakelijk uit gedreven amateurs, kennen een rijke historie en een hoog muzikaal niveau.

Fotograaf: De FotoVakvrouw / Petra Niessen

St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven
St. Cecilia Grevenbicht won in 2022 de wereldtitel in de 1e divisie harmonie van het WMC in Kerkrade. Het orkest organiseert daarnaast graag bijzondere muzikale projecten waarin “verbinding” centraal staat: verbinding tussen mensen en muziek, traditie en vernieuwing, jong talent met ervaren muzikanten en publiek met een onvergetelijke concertervaring. Het motto van de vereniging is niet voor niks “in harmonie verbonden”. Verder draagt het orkest haar steentje bij aan culturele evenementen in dorp en regio, en is er veel aandacht voor muziekeducatie en talentontwikkeling van kinderen en jongeren.

St. Cecilia Rotem
De Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Rotem (België) werd opgericht in 1897. Sinds 2007 komen ze uit in de Superieure Afdeling voor harmonieorkest. Het orkest werd o.a. Limburgs Kampioen (2012) en won eerste prijzen op het WMC in 2005, 2009 en 2013. In maart 2017 won Rotem het VLAMO Open Kampioenschap voor Blaasorkesten en werden ze aangesteld om België te vertegenwoordigen op het ECWO 2018.

Dirigent Jos Simons heeft de muzikale leiding over beide orkesten.

Fotograaf: ECWO

Crossing Borders Next Generation
Éen van de belangrijkste doelstellingen van het Crossing Borders cultuurfestival is het motiveren en enthousiasmeren van jongeren in een blaasmuziekopleiding. Op zondag 30 juni draait het festival dan ook helemaal om de jeugd: jonge muzikanten uit de Euregio vormen één groot jeugdorkest, waarbij Nederlands Limburg en Belgisch Limburg letterlijk samenkomen voor een matinee-concert op het podium van het cultuurfestival. Natuurlijk gaan aan dit concert een aantal repetities vooraf. 

Inmiddels hebben meerdere jeugdorkesten uit Nederland en België hun interesse kenbaar gemaakt voor deelname aan de play-in. Dat vinden we geweldig leuk! Voor nu gaat het om:

  • Jeugdorkest St. Joseph Berg aan de Maas (NL)
  • Jeugdorkest St. Joseph Sittard (NL)
  • Jeugdorkest St. Stephanus Stevensweert (NL)
  • Jeugdorkest St. Cecilia Grevenbicht (NL)
  • C-Kids St. Cecilia Grevenbicht (NL)
  • Jeugdmuzikanten van St. Cecilia Rotem (B)
  • Jeugdorkest De Voortgangertjes Neeroeteren (B)

Onder leiding van Ardie van Peij-Deuss en Roy Deuss spelen de muzikanten aan een tof en toegankelijk muzikaal programma. Op de lessenaars liggen werken van Hans Zimmer, John Williams, Dmitri Shostakovich en allerlei knettergoede pop- en musicalnummers! Daarnaast zullen een combo en zangeres Marjolein Heijltjes met de muzikanten aan de slag gaan om er een éxtra sjiek optreden van te maken! 

Repetities
Voorafgaand aan het concert op 30 juni worden vier gezamenlijke repetities georganiseerd. Drie repetities vinden plaats in Gemeenschapshuis Oos Hoes in Grevenbicht (Schoolstraat 2). De generale repetitie en het concert vinden plaats op het Crossing Borders festivalterrein aan de Heuvelsweg in Grevenbicht. 

Datum Activiteit Aanvang Einde Adres
Zondag 21-4 2024 Repetitie 10:00 uur 13:00 uur Schoolstraat 2, Grevenbicht
Zaterdag 11-5 2024 Repetitie 14:00 uur 17:00 uur Schoolstraat 2, Grevenbicht
Zondag 23-6 204 Repetitie 10:00 uur 13:00 uur Schoolstraat 2, Grevenbicht
Zaterdag 29-6 2024 Generale repetitie 14:00 uur 17:00 uur Heuvelsweg, Grevenbicht
Zondag 30-6 2024 Concert 10:30 uur 12:30 uur Heuvelsweg, Grevenbicht

Vragen
Heb je vragen over de play-in? Neem gerust contact met ons op! Dat kan via jeugd@cecilia-online.nl.

Wandel of fiets met ons mee!

Ontdek RivierPark Maasvallei
Tijdens het Crossing Borders cultuurfestival staan we graag stil bij de ontwikkeling die de natuur in het RivierPark Maasvallei de afgelopen jaren, als gevolg van het Grensmaasproject, heeft doorgemaakt. Het RivierPark kent daarnaast enkele monumentale en historische plaatsen die zéker de moeite zijn om te voet of op de fiets te ontdekken!

Ga mee met onze gidsen
Tijdens Crossing Borders zullen de gidsen van het RivierPark een aantal begeleide wandelingen aanbieden door het park. Meer informatie over deze wandelingen (en deelname) volgt binnenkort op deze pagina. Overigens zullen deze wandelingen ook na afloop van Crossing Borders nog beschikbaar zijn (weliswaar zonder gids).

Op de fiets
Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kun je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Knooppunt 19 bevindt zich vlakbij het veerpontje in Grevenbicht. 

Met dank aan