Jeugdorkesten

Startpagina » Opleiding » Jeugdorkesten

Muziek maken met vriendjes en vriendinnetjes is natuurlijk het allerleukst! Daarom zorgen we ervoor dat onze jonge muzikanten al vanaf het begin mee kunnen doen in één van onze jeugdorkesten. Zodra je een paar maanden bezig bent op een instrument kun je samen met je leeftijdsgenoten ervaren hoe het is om in een orkest te spelen. 

St. Cecilia heeft op dit moment twee jeugdorkesten: de C-Kids en het Jeugdensemble Cecilia (oftewel: het “JEC”).

C-Kids

Zodra onze leerlingen al een beetje wegwijs zijn op hun instrument, komen ze terecht in het C-Kids (Cecilia-Kids) orkest. Daar leren ze samen met hun leeftijdsgenootjes, die ze vaak al kennen van de Musaca opleiding, spelenderwijs de eerste beginselen van het muzikale samenspel. De C-Kids bestaan voornamelijk uit blazers en slagwerkers, maar ook andere instrumenten zijn van harte welkom! De C-Kids vormen het opstaporkest van onze vereniging.

De C-Kids staan onder leiding van één van onze ervaren muzikanten en treden al zelfstandig op, bijvoorbeeld tijdens kerst en tijdens onze open dag. Dan komen natuurlijk ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes kijken en luisteren, en dat levert altijd een druk en gezellig muziekfeest op!

Daarnaast mogen alle C-Kids als vlaggendrager met ons korps mee op straat!  

Het Jeugdensemble (JEC)

Vanuit de C-Kids kunnen onze leerlingen doorstromen naar het Jeugd Ensemble Cecilia, oftewel: het JEC. In het JEC kunnen de jonge muzikanten ervaren hoe het is om samen te spelen in een “echt” orkest. De leeftijd van de muzikanten in het JEC ligt ongeveer tussen 10 en 18 jaar. Op het moment dat de muzikanten een paar jaar in het JEC spelen, kunnen ze meestal doorstromen naar het “grote” harmonieorkest of de slagwerkgroep, in overleg met de leraar en de dirigenten.

Het JEC speelt vooral leuke, populaire muziek die goed past bij de smaak en het niveau van de muzikanten. Het JEC treedt een paar keer per jaar op, bijvoorbeeld tijdens de intocht van Sinterklaas, in het Kasteelpark in Born en tijdens de Proms voor Jeugdorkesten. Het JEC heeft ook al een paar keer mogen optreden in de Efteling.

De dirigent van het JEC is Ardie van Peij-Deuss.

Repetities van het JEC zijn op vrijdagavond van 18.30u tot 19.30u.