Jeugdorkesten

Startpagina » Opleiding » Jeugdorkesten

Muziek maken met vriendjes en vriendinnetjes is natuurlijk het allerleukst! Daarom zorgen we ervoor dat onze jonge muzikanten al vanaf het begin mee kunnen doen in één van onze samenspelgroepjes. St. Cecilia heeft op dit moment de C-Kids en een Jeugdensemble (het “JEC”).

C-Kids

Zodra onze leerlingen al een beetje wegwijs zijn op hun instrument, komen ze terecht in het C-Kids (Cecilia-Kids) orkest. Daar leren ze samen met hun leeftijdsgenootjes, die ze vaak al kennen van de Musaca opleiding, spelenderwijs de eerste beginselen van het muzikale samenspel. De C-Kids bestaan voornamelijk uit blazers en slagwerkers, maar ook andere instrumenten zijn van harte welkom! De C-Kids vormen het opstaporkest van onze vereniging.

De C-Kids treden al zelfstandig op, bijvoorbeeld tijdens de Kerst-In van onze vereniging, tijdens de voorjaarsmarkt en tijdens het “Meer met Muziek Feest”. Dan komen natuurlijk ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes kijken en luisteren, en dat levert altijd een druk en gezellig muziekfeest op!

 

Het Jeugdensemble (JEC)

Vanuit de C-Kids kunnen onze leerlingen doorstromen naar het Jeugd Ensemble Cecilia, oftewel: het JEC. In het JEC kunnen de jonge muzikanten ervaren hoe het is om samen te spelen in een “echt” orkest. De leeftijd van de muzikanten in het JEC ligt ongeveer tussen 10 en 18 jaar. Op het moment dat de muzikanten een paar jaar in het JEC spelen, kunnen ze meestal doorstromen naar het “grote” harmonieorkest of de slagwerkgroep, in overleg met de leraar en de dirigenten.

Het JEC speelt vooral leuke, populaire muziek die goed past bij de smaak en het niveau van de muzikantjes. Het JEC treedt een paar keer per jaar op, bijvoorbeeld tijdens de grote Voorjaarsmarkt van onze vereniging en tijdens de intocht van Sinterklaas, in het Kasteelpark in Born en tijdens de Proms voor Jeugdorkesten. Het JEC heeft ook al een paar keer mogen optreden in de Efteling.

De dirigent van het JEC is Ardie van Peij-Deuss.

Repetities van het JEC zijn op vrijdagavond van 18.30u tot 19.30u.