Actueel

De tiende dirigent in de geschiedenis van St. Cecilia is, zoals uit eerdere berichtgeving bekend is, de heer Jos Simons uit het Belgische Lummen.

Natuurlijk is het voor de gehele Ceciliafamilie interessant te weten wie de persoon is, die in de nabije toekomst ‘op de bok staat’. Vandaar dat hij in dit bericht al eens kort geïntroduceerd wordt. Na de vakantie zal de redactie van ’t Cecielke Jos benaderen voor een interview.

Jos Simons studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij behaalde er een Eerste Prijs notenleer, een Eerste Prijs met onderscheiding en het Hoger Diploma hobo en althobo in de klas van J. De Mayer, een Eerste Prijs en het Hoger Diploma kamermuziek in de klas van L.Gilis. Daarnaast behaalde hij nog diverse pedagogische getuigschriften.
Sinds 1985 is hij als hoboïst verbonden aan de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen, waar hij in 1991 promoveerde tot Eerste solist-onderkapelmeester. Sinds 2007 is hij er lessenaaraanvoerder van de houtblazers.
Hij was ook actief in het BRTN Filharmonisch Orkest en het Nationaal Orkest van België en verleende zijn medewerking aan diverse projecten met orkesten en ensembles. In kamermuziekverband musiceert hij met het houtblazerstrio Kalamoi en het Ensemble Belcanto (ensemble ter promotie van de vocale kamermuziek).

Naast zijn engagementen als hoboïst speelt het dirigeren van harmonie-en fanfareorkesten een prominente rol in het leven van Jos Simons. Hierin vervolmaakte hij zich aan het conservatorium van Maastricht bij Pierre Kuypers, waar hij het diploma Hafabra-directie behaalde. Naast de KH Sint-Cecilia Rotem is hij sinds 2005 dirigent van de harmonie Sint-Cecilia Echt (NL) en vanaf 13 mei officieel als dirigent van St. Cecilia Grevenbicht. Een voorliefde voor de patrones van de muziek valt hieruit wel af te leiden, ofschoon zijn echtgenote naar de naam Nadia luistert! De bezoekers van het concert in Stokkem (afsluiting van Project 1) hebben haar (Nadia Loenders) als dirigente reeds in aktie gezien. Zij dirigeerde immers het vocaal damesensemble Femail.

Als kwaliteitsbevorderend begeleider treedt Jos ook geregeld op als jurylid bij wedstrijden voor solisten en orkesten.

Jos heeft een eigen site op het internet en via het aanklikken van http://www.jossimons.be is allerhande informatie te vinden over Jos Simons als hoboïst, dirigent en arrangeur.

Met dank aan de site van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia van Rotem (B)