Actueel

Een geweldig concoursconcert in de Oranjerie is zondag 20 oktober door de jury beloond met 92,25 punten, een eerste prijs met lof der jury en het hoogste aantal punten van beide concours- weekenden. Tevens werd toch wel ruim afstand genomen van de vier andere orkesten in de eerste divisie. Maestro Jos Simons ging de dames en heren voor in een boeiende, bevlogen en zeer muzikale uitvoering die leidde tot een staande ovatie van de vele toeschouwers en zelfs applaus van de jury.

Na een intensieve, maar tegelijkertijd ook ontspannen periode – die vrijdagavond met een mooie generale repetitie werd afgesloten – was het zondag om 15.00 uur tijd voor een korte inspeelsessie. Daarna vertrokken de twee grote bussen met zo’n 120 personen naar Roermond waar tegen 17.30 uur de warming-up begon. Om 18.20 uur was Jos content en ging het orkest in slagorde naar het podium. De LBM had nog een onaangekondigd herdenkingsmoment voor (ook bondsconcours-) verslaggever Frans Bergers z.g. ingeruimd, waardoor het even duurde voor het concert kon beginnen.

De pasodoble Gitana del Albaicin was een mooie opmaat voor het concoursprogramma. De zeer muzikale uitvoeringen van het moeilijke en toch best risicovolle programma werden door de jury beloond met de enige eerste prijs met lof van het bondsconcours 2013 (m.u.v. de concertafdeling wel te verstaan) Voorzitter John Maassen meldde het al op de generale repetitie vrijdagavond; Cecilia wil niet als grijze muis naar het concours. Dat werd de toeschouwers in de zaal al snel duidelijk. Gedreven uitvoeringen, diversiteit in programma, dynamische schakeringen, transparantie en prima solisten zijn maar enkele kernwoorden. Het optreden werd dan ook door alle aanwezigen beloond met een staande ovatie en applaus uit de jury-rangen.

Het verplichte werk The Rise of the Phoenix werd gewaardeerd met 91,83 punten, dat al een enthousiast applaus ontlokte aan de Cecilianen. Het keuzeprogramma (Equus en Il Cantico) kreeg 92,67 punten en toen was het hek echt van de dam met een totaal van 92,25 punten en een eerste plaats in de eindrangschikking. Voorzitter Raymond Knops kreeg bijna geen gelegenheid meer de totaaluitslag bekend te maken. Jos Simons werd uitbundig toegezongen en de muzikanten en aanhang vielen elkaar in de armen en menig knuffelmoment werd vervolgens in de zaal en de foyer georganiseerd. Op de trap van de foyer werd vervolgens een foto gemaakt van dirigent en Team Zjos (de Ceciliadames in speciaal vervaardigde T-shirts! )

Na de nodige evaluaties en drankjes reden de bussen tegen 23.00 uur richting Beeg, waar een korte, rumoerige en plezierige intocht werd georganiseerd vanaf de Houtstraat. Weer een feestje voor het dorp dat eigenlijk al in ruste was. In Oos Hoes werd daarna een prachtig swingend feestje georganiseerd dat tot in de kleine uurtjes duurde. Na sluiting van het café werd door een aantal die-hards nog tot 05.30 uur op locatie de registratie beluisterd en flink nagebabbeld, maar dat terzijde.

De day-after begon met spek met ei-ontbijt voor een vijftigtal Cecilianen, gevolgd door een lange zit met hapjes, drankjes, het bekijken van de videobeelden, het beluisteren van de registratie, oud-Hollandse en Franse spelen, darten en vooral samen genieten van het resultaat. Helaas kon een prominent verantwoordelijke voor het succes niet aanwezig zijn vanwege CD-opnamen met zijn militair orkest te Gent. Zondag a.s. is de receptie en dan is hij aanwezig om alles in te halen…..