Muziekles
Wil je kind graag beginnen met muziekles? Dan kun je terecht bij Musaca, het samenwerkingsverband tussen Harmonie St. Cecilia, Koninklijke Harmonie Aurora en Harmonie Concordia.
Musaca biedt muzieklessen aan voor kinderen in groep 1 t/m 4 van de basisschool. Leerlingen die vanuit de Musaca doorstromen naar een “echt” instrument, mogen zelf een vereniging en een instrument uitkiezen.
Ze krijgen vervolgens les van een gediplomeerde leraar. Al deze muzieklessen worden geregeld via CultuurPerron.
MUSACA
Musaca werd opgericht in 2020. Het is een samenwerking tussen Koninklijke Harmonie Aurora en Harmonie St. Cecilia, beide uit Grevenbicht, en Harmonie Concordia uit Obbicht. Het doel van de samenwerking is om kinderen op een leuke en enthousiaste manier, samen met vriendjes en vriendinnetjes kennis te laten maken met het maken van muziek.
Musaca biedt de Algemene Muzikale Vorming (AMV) aan, aan kinderen van groep 1 t/m 4 van de basisschool, zonder dat er alvast een keuze gemaakt hoeft te worden voor een vereniging. De naschoolse muzieklessen worden gegeven op de locatie van basisschool “De Kingbeek”. Alle kinderen uit Grevenbicht en Obbicht die graag muziekles willen volgen mogen meedoen, ook als ze niet op basisschool De Kingbeek zitten.
Met de komst van Musaca zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd binnen onze vereniging. De Muziekfabriek, bedoeld om de jonge muzikanten uit onze AMV-opleiding samen muziek te laten maken, is bijvoorbeeld sinds 2022 verdwenen.
Musaca werkt samen met CultuurPerron (voorheen: Myouthic) voor het uitvoeren van de lessen. Zie hiervoor ook de website van CultuurPerron: www.cultuurperron.nl.
Neem bij vragen of opmerkingen gerust contact op via info@musaca.nl of kijk op de website van Musaca.
Muziekles
Lijkt het je leuk om na je AMV-opleiding muziek te blijven maken op een groot instrument, bij één van de verenigingen? Dan kun je in oktober of november bij de verschillende verenigingen gaan proeven om te zien welke vereniging bij jouw past. Dat kun je doen door deel te nemen aan één of meerdere open dagen, georganiseerd door de verenigingen. Daarnaast zal het mogelijk zijn om je aan te melden voor meer informatie (bijvoorbeeld een ouderavond of een één-op-één gesprek).
De kinderen uit de AMV-opleiding van Musaca zullen dus één keer per jaar de mogelijkheid hebben om door te stromen naar een instrument. In principe gebeurt dit als de kinderen in groep 4 zitten.
Op het moment dat de vereniging en het instrument gekozen zijn, volgt muziekles op het instrument. De muziekleraren werken allemaal voor onze vereniging, maar de lessen worden uitgevoerd via CultuurPerron.
Alle lessen duren 20 minuten. De lessen voor klarinet, saxofoon en slagwerk duren 30 minuten. De locatie van de les is afhankelijk van de leraar.
Meer informatie is beschikbaar op de website van CultuurPerron.
Klarinetdocent: Koen Cuijpers
Wil je klarinet leren spelen? Onze klarinetlessen worden gegeven door onze concertmeester: Koen Cuijpers.
Toen Koen 9 jaar was, ging hij zelf voor het eerst naar klarinetles. Hij studeerde vervolgens klarinet en es-klarinet aan het Maastrichts Conservatorium bij Jan Cober, Arno Piters en Leon Bosch – drie grote namen in de muziekwereld. Hij heeft een drukke lespraktijk bij een vijftal verenigingen, geeft workshops in binnen- en buitenland, en werkt regelmatig mee aan CD-producties en live registraties. Zo is hij als solist terug te horen in het War Concerto van Dirk Brossé.
Als freelance orkestmusicus is hij o.a. actief bij het Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nationale Opera, PhilZuid/Opera Zuid, de Nordwestdeutsche Philharmonie, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Heritage Sinfonietta, en diverse militaire orkesten in Nederland, België en Zwitserland.
Slagwerkdocent: Rick Maassen
Wil je slagwerker worden? De opleiding tot slagwerker wordt super verzorgd door één van onze slagwerkers: Rick Maassen. Rick heeft zijn eigen drumschool, als onderdeel van Hometown Studio in Grevenbicht.
Rick is geboren en getogen in een echte Cecilia-familie: zijn ouders en grootouders waren actief bij de harmonie, en dus groeide hij op met muziek. Vooral slagwerk, want zijn vader John was de instructeur van de drumband. Vandaar dat Rick al op jonge leeftijd begon te trommelen, bij de drumband en later ook bij de harmonie. Hij kreeg les van Jo Meijs en Juan Gallardo op de muziekschool in Beek.
Na de middelbare school studeerde hij “klassiek slagwerk” aan het Conservatorium in Maastricht, o.a. bij Pieter Jansen, Werner Otten en Ron van Stratum. Maar dat was voor Rick nog niet genoeg: hij deed ook de opleiding drums voor jazz/popmuziek.
Voor, tijdens en na zijn studie was Rick actief bij verschillende slagwerkgroepen, orkesten en bands. Hij is inmiddels ook drummer bij Grupo Go, bassist bij coverband Universe en Dimension12 en freelance muzikant bij diverse (studio)projecten. Ook is hij als slagwerker verbonden aan De Fanfare ‘Bereden Wapens’ (FBW), één van de twee regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht.