Muziekles

Startpagina » Opleiding » Muziekles

Leerlingen die vanuit de Muziekfabriek doorstromen naar een “echt” instrument, mogen zelf een instrument uitkiezen. Ze krijgen dan les van een gediplomeerde leraar op de muziekschool of bij de harmonie zelf. Onze eigen leraren geven klarinet- en slagwerkles, voor de andere instrumenten krijg je les bij de muziekschool. Meestal is dat de muziekschool Artamuse.

 

Muziekschool Artamuse

De opleiding bij Artamuse wordt verzorgd door professionele docenten die gespecialiseerd zijn in het instrument dat je wilt leren bespelen. Lessen vinden één keer per week plaats en duren meestal twintig minuten per leerling. De dag en het tijdstip waarop de les plaatsvindt, wordt aan het begin van elk schooljaar afgesproken met de leraar en de leerling/ouders. De lessen worden door Artamuse georganiseerd op diverse locaties (onder andere Sittard, Geleen en Buchten). Als je les hebt bij Artamuse, dan kun je ook meedoen met bijvoorbeeld een intern solistenconcours of een concert.

Meer informatie over Artamuse kun je vinden op de website van Artamuse: www.artamuse.nl of je kunt contact opnemen met opleiding@cecilia-online.nl.

 

Klarinetdocent: Koen Cuijpers

Wil je klarinet leren spelen? Dan hoef je niet naar de muziekschool. Onze klarinetlessen zijn namelijk heel goed intern geregeld, en worden gegeven door één van onze eigen klarinettisten: Koen Cuijpers.

Toen Koen 9 jaar was, ging hij zelf voor het eerst naar klarinetles. Dat was bij meneer Wil Lacroix, en daarna bij Jo Caelen. Koen vond het zo sjiek, dat hij besloot er zijn beroep van te maken. Hij studeerde daarvoor aan het Conservatorium in Maastricht, en kreeg onder andere les van Jan Cober, Arno Piters en Leon Bosch – drie grote namen in de klarinetwereld. Koen deed het goed en slaagde met lof voor zijn klarinetexamens.

Voor, tijdens en na zijn studie speelde Koen onder andere in het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, bij Symphonic Impulse, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de Marinierskapel, het Nederlands Philharmonisch Orkest en ga zo maar door. Wil je Koen op CD horen? Dat kan! Hij is onder meer te beluisteren op het WDR3 Konzert, als solist in het War Concerto van Dirk Brossé.

Koen geeft niet alleen klarinetles bij St. Cecilia. Hij heeft een drukke lespraktijk met leerlingen van maar liefst vijf Limburgse orkesten. Ook geeft hij gastlessen op het Conservatorium in Maastricht en workshops in binnen- en buitenland.

Slagwerkdocent: Rick Maassen

Wil je slagwerker worden? Ook dan hoef je niet naar de muziekschool! De opleiding tot slagwerker wordt namelijk super verzorgd door één van onze eigen slagwerkers: Rick Maassen. Rick heeft zijn eigen drumschool, als onderdeel van Hometown Studio in Grevenbicht.

Rick is geboren en getogen in een echte Cecilia-familie: zijn ouders en grootouders waren actief bij de harmonie, en dus groeide hij op met muziek. Vooral slagwerk, want zijn vader John was de instructeur van de drumband. Vandaar dat Rick al op jonge leeftijd begon te trommelen, bij de drumband en later ook bij de harmonie. Hij kreeg les van Jo Meijs en Juan Gallardo op de muziekschool in Beek.

Na de middelbare school heeft hij een jaar lang keihard geoefend om toegelaten te worden tot het Conservatorium in Maastricht. En dat lukte! Hij kreeg les in “klassiek slagwerk” van o.a. Pieter Jansen, Werner Otten en Ron van Stratum. Maar dat was voor Rick nog niet genoeg: hij wilde ook graag de opleiding drums voor jazz/popmuziek doen. Ook dat lukte, en heel erg goed!

Voor, tijdens en na zijn studie was Rick actief bij verschillende slagwerkgroepen, orkesten en bands. Hij is inmiddels ook drummer bij Grupo Go, bassist bij coverband Universe en Dimension12 en freelance muzikant bij diverse (studio)projecten.