Muziekles

Startpagina » Opleiding » Muziekles

Wil je kind graag beginnen met muziekles? Dan kun je terecht bij Musaca, het samenwerkingsverband tussen Harmonie St. Cecilia, Koninklijke Harmonie Aurora en Harmonie Concordia. Musaca biedt muzieklessen aan voor kinderen in groep 1 t/m 4 van de basisschool. Leerlingen die vanuit de Musaca doorstromen naar een “echt” instrument, mogen zelf een instrument uitkiezen. Ze krijgen dan les van een gediplomeerde leraar van de harmonie. Al deze muzieklessen worden geregeld via CultuurPerron.

 

MUSACA

Musaca werd opgericht in 2020. Het is een samenwerking tussen Koninklijke Harmonie Aurora en Harmonie St. Cecilia, beide uit Grevenbicht, en Harmonie Concordia uit Obbicht. Het doel van de samenwerking is om kinderen op een leuke en enthousiaste manier, samen met vriendjes en vriendinnetjes kennis te laten maken met het maken van muziek.

Musaca biedt de Algemene Muzikale Vorming (AMV) aan, aan kinderen van groep 1 t/m 4 van de basisschool, zonder dat er alvast een keuze gemaakt hoeft te worden voor een vereniging. De naschoolse muzieklessen worden gegeven op de locatie van basisschool “De Kingbeek”. Alle kinderen uit Grevenbicht en Obbicht die graag muziekles willen volgen mogen meedoen, ook als ze niet op basisschool De Kingbeek zitten.

Met de komst van Musaca zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd binnen onze vereniging. De Muziekfabriek, bedoeld om de jonge muzikanten uit onze AMV-opleiding samen muziek te laten maken, is bijvoorbeeld sinds 2022 verdwenen. 

Musaca werkt samen met CultuurPerron (voorheen: Myouthic) voor het uitvoeren van de lessen. Zie hiervoor ook de website van CultuurPerron: www.cultuurperron.nl.

Neem bij vragen of opmerkingen gerust contact op via info@musaca.nl of kijk op de website van Musaca.

 

Muziekles

Lijkt het je leuk om na je AMV-opleiding muziek te blijven maken op een groot instrument, bij één van de verenigingen? Dan kun je in oktober of november bij de verschillende verenigingen gaan proeven om te zien welke vereniging bij jouw past. Dat kun je doen door deel te nemen aan één of meerdere open dagen, georganiseerd door de verenigingen. Daarnaast zal het mogelijk zijn om je aan te melden voor meer informatie (bijvoorbeeld een ouderavond of een één-op-één gesprek).

De kinderen uit de AMV-opleiding van Musaca zullen dus éé keer per jaar de mogelijkheid hebben om door te stromen naar een instrument. In principe gebeurt dit als de kinderen in groep 4 zitten.

Op het moment dat de vereniging en het instrument gekozen zijn, volgt muziekles op het instrument. De muziekleraren werken allemaal voor onze vereniging, maar de lessen worden uitgevoerd via CultuurPerron.

Alle lessen duren 20 minuten. De lessen voor klarinet, saxofoon en slagwerk duren 30 minuten. De locatie van de les is afhankelijk van de leraar.

Meer informatie is beschikbaar op de website van CultuurPerron.

Klarinetdocent: Koen Cuijpers

Wil je klarinet leren spelen? Onze klarinetlessen worden gegeven door één van onze eigen klarinettisten: Koen Cuijpers.

Toen Koen 9 jaar was, ging hij zelf voor het eerst naar klarinetles. Dat was bij meneer Wil Lacroix, en daarna bij Jo Caelen. Koen vond het zo sjiek, dat hij besloot er zijn beroep van te maken. Hij studeerde daarvoor aan het Conservatorium in Maastricht, en kreeg onder andere les van Jan Cober, Arno Piters en Leon Bosch – drie grote namen in de klarinetwereld. Koen deed het goed en slaagde met lof voor zijn klarinetexamens.

Voor, tijdens en na zijn studie speelde Koen onder andere in het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, bij Symphonic Impulse, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de Marinierskapel, het Nederlands Philharmonisch Orkest en ga zo maar door. Wil je Koen op CD horen? Dat kan! Hij is onder meer te beluisteren op het WDR3 Konzert, als solist in het War Concerto van Dirk Brossé.

Koen geeft niet alleen klarinetles bij St. Cecilia. Hij heeft een drukke lespraktijk met leerlingen van maar liefst vijf Limburgse orkesten. Ook geeft hij gastlessen op het Conservatorium in Maastricht en workshops in binnen- en buitenland.

Slagwerkdocent: Rick Maassen

Wil je slagwerker worden? De opleiding tot slagwerker wordt super verzorgd door één van onze slagwerkers: Rick Maassen. Rick heeft zijn eigen drumschool, als onderdeel van Hometown Studio in Grevenbicht.

Rick is geboren en getogen in een echte Cecilia-familie: zijn ouders en grootouders waren actief bij de harmonie, en dus groeide hij op met muziek. Vooral slagwerk, want zijn vader John was de instructeur van de drumband. Vandaar dat Rick al op jonge leeftijd begon te trommelen, bij de drumband en later ook bij de harmonie. Hij kreeg les van Jo Meijs en Juan Gallardo op de muziekschool in Beek.

Na de middelbare school heeft hij een jaar lang keihard geoefend om toegelaten te worden tot het Conservatorium in Maastricht. En dat lukte! Hij kreeg les in “klassiek slagwerk” van o.a. Pieter Jansen, Werner Otten en Ron van Stratum. Maar dat was voor Rick nog niet genoeg: hij wilde ook graag de opleiding drums voor jazz/popmuziek doen. Ook dat lukte, en heel erg goed!

Voor, tijdens en na zijn studie was Rick actief bij verschillende slagwerkgroepen, orkesten en bands. Hij is inmiddels ook drummer bij Grupo Go, bassist bij coverband Universe en Dimension12 en freelance muzikant bij diverse (studio)projecten.